Chris Kostman profile article - Swedish

Filosof i cykelbyxor
Yrke: Äventyrare!

Text: Camilla Porsman

To read this in English, click here

Han har cyklat tvärs över USA och har hållit sju världsrekord i cykling. Han har tävlat på snöskor och mountainbike i Alaska, genomfört ett trippel-Ironman i Frankrike och är spinninginstruktör. Hemma i garderoben har han en samemössa från Lappland. Därtill är han arkeolog. Möt Chris Kostman, 31.

Han säger att hans livsfilosofi inspirerats av Star Wars och deckarserien Magnum.
- Gör eller låt bli. Det finns inget "försöka". Det säger Yoda till Luke Skywalker i en scen i Star Wars. Chris har gjort det till sitt motto. Efter att ha genomfört RAAM, Race Across America (en 5000 km lång cykeltävling från väst- till östkust i USA) finns det inget som skrämmer honom, säger han. Inget är omöjligt, inget är för svårt. Han var 20 år, den yngste någonsin att genomföra hela tävlingen, när han körde in på en niondeplats i detta mytomspunna race efter10 dagars cykling.
- Star Wars...har att göra med livets krafter, som antingen finner sin fullbordan eller bryts ner och undertrycks, beroende på människors agerande, sa mytforskaren Joseph Campbell om George Lucas rymdepos en gång.

Chris Kostman är en av dem som funnit kraftens källa och bestämt sig för att använda den. Likt hjälten i Magnum är hans liv ett enda långt äventyr.
- Magnum var en riktig multisportarkille! förklarar Chris som svar på frågan hur Tom Selleks rollfigur inspirerat honom.
- Han simmade, paddlade kajak, ja han var till och med med i Ironman på Hawaii i ett avsnitt. Samtidigt var han helt enkelt en trevlig kille med några nära, viktiga vänner som ville hjälpa andra...Han hade inget riktigt jobb, men lyckades bli framgångsrik ändå.
Det kunde lika gärna vara en beskrivning av Chris själv. Multisportare och äventyrare. En filosof i cykelbyxor med en bakgrund lika brokig som tävlingscyklisters kläder.

Chris bodde i Europa vid två tillfällen under uppväxten, ett helt år varje gång. Familjen bilade från Skandinavien till Nordafrika och tillbaka.
Var det då äventyrslusten föddes?
- Jo, det var väl tack vare det, och Indiana Jones-filmerna! medger han skrattande.
Senare var Chris utbytesstudent i Egypten. Utbildningsvalet föll på arkeologi. Idag har han en masters-examen och jobbar på sin Ph.D. Specialområdet är arabiska gulfen, drömmen att hitta ett vrak från bronsåldern att utforka. Han är teknisk dykare och grottdykare också, nämligen, eftersom han anser att det finns mycket att upptäcka att lära under ytan också.

Det är lätt att tro att en kille av Chris kaliber växt upp i en familj av sportfånar. Så var det inte.
- Jag tränade inte alls. Jag lekte bara! hävdar han.
- Cyklingen började jag med när jag var 14 år. En kollega till min far hade cyklat över amerikanska kontinenten under sex veckors tid och berättade om det under en middag hemma hos oss. Cykeln hade han med sig, så jag fick provcykla längs gatan. Jag var i himmelriket! Genom att ta udda jobb sparade jag ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa en egen cykel. $369 kostade den när jag köpte den i januari 1982. Redan nästa dag cyklade jag nio mil, till toppen av Mt Baldy och tillbaka. Den turen tog mig sju timmar totalt. Idag cyklar jag samma sträcka på två och en halv timma. Jag har varit fast i cyklingen sedan dess!

Fast något träningsfreak är han ändå inte, enligt egen utsago.
- Jag är faktiskt väldigt lat. Jag slappar mycket, ser för mycket på TV, äter godis, sover länge och tränar sällan regelbundet. Jag har till exempel inte styrketränat på tio år! Den här veckan har jag gjort crunches sex dagar i rad. Det är mer än jag gjort totalt de senaste åren...

Vad är han då? Resultatet av en osedvanligt lyckad genetisk cocktail? Vad är hemligheten?
- Det handlar helt enkelt om att ha starka önskningar, att vilja, behöva, göra. Om jag önskar något starkt, kan jag göra det eller få det att hända. Det enda speciella med mig är min förmåga att känna min egen potential. Redan när jag påbörjar en tävling eller en expedition kan jag förutsäga hur det kommer att gå för mig med stor exakthet. Det är läskigt! Det är klart, jag har ett starkt hjärta också. Min vilopuls är 38 och min maxpuls 212. Det ger mig mycket att spela med.

Chris menar att hemligheten till hans framgångar snarare handlar om rätt inställning.
- Triathlon, snöskor, äventyrstävlingar, simning, inlines och allt annat jag gör är bara "stickspår" från cyklingen. Nittiofem procent av den tid jag tränat i mitt liv har jag suttit på cykeln. Jag är framgångsrik i multisport tack vare min attityd. Jag letar efter de gemensamma nämnarna mellan olika sporter. Det handlar om andning och hållning och vatten och mat och vilja.
- Allt är delar av samma helhet. Jag letar efter likheter i allt jag gör, vare sig det handlar om cykling eller arkeologi, vetenskap eller själ.
- Många människor delar upp sina liv, drar tydliga gränser mellan de olika sakerna de ägnar sig åt och de olika roller de spelar. För mig hänger allt ihop. Jag använder snöskorna att tävla på, men också för att studera ett urgammalt sätt att ta sig fram. Många inser inte att snöskor har använts i 6000 år och är ett av de äldsta reseredskapen arkeologerna har funnit! Jag dyker för att det är en njutning och ett nöje, för de bisarra fysiologiska effekterna, men jag använder också dykningen som ett redskap för att utforska skeppsvrak eller vattenfyllda grottor.
Det är det som är hemligheten, menar han.
- Jag uppskattar aktiviteten lika mycket som syftet med den! Det är det faktum att det finns ett syfte eller ett skäl med aktiviteten som driver mig att gå bortom det bekväma och "nära-till-hands" och det vanliga.
- Allt handlar om att undersöka, upptäcka och lära sig saker. Om att hela tiden förbättra sig själv. Det är själva resan som är viktig, inte mållinjen, troféer eller kändisskap.

Chris var en av dem som svettades i Johnny G's garage för sex år sedan, då det vi idag kallar spinning skapades.
- Levande ljus, brinnande rökelse...packat med folk i garaget, stängda dörrar och fönster, och så tre, fyra, fem, sex, åtta - till och med elva timmars cykling. Folk föll i trans, minns Chris.
Idag har han skapat ett eget gruppcyklingskoncept, Flywheel, och starkt bidragit till att sprida spinningtrenden över världen. Till skillnad från många andra har han, som en av dem som var med att skapa konceptet, lyckats ta grundtankarna med spinning och utvecklat dem åt det håll det urprungligen var tänkt. Chris återkommer hela tiden till sin övertygelse att träning i sig är meningslöst om det inte finns ett djupare syfte med den.
- Allt det som vi lär oss i träningen ska följa kunna följa med oss ut genom dörren, ut i livet, efter träningspasset.
Samma tanke ligger till grund för de "Adventure Sundays" Chris arrangerar: åtta-arton timmar långa träningsäventyr med spinning och/eller utomhuscykling, vandring i bergen, träning i den ökända trappan i Santa Monica, styrke- och smidighetsövningar.
- Eftersom jag har lärt mig så mycket och haft så roligt genom det jag gjort, vill jag skapa möjligheter för andra att uppleva sak. Det är därför jag leder klasser, håller föreläsningar, skapar websidor, leder arkeologiska expeditioner, och arrangerar träningsläger och tävlingar. Det handlar om att skapa utrymme för folk att få speciella, upplyftande upplevelser som förbättrar livskvaliteten.

Fler ultra-tävlingar blir det. Närmaste större tävling ser ut att bli Paris-Brest-Paris i augusti i år, 1 200 km racercykling.
- Plus några 24-timmars mountainbiketävlingar och annat spännande som kan dyka upp.
Landsvägstävlingar är i fokus; kanske blir det till och med ett världsrekordförsök.
Inför år 2000 planerar han en mountainbike- och snöskoexpedition längs hela Iditarod-leden i Alaska (*).
- Jag har tävlandet i blodet. Det är vem jag är. Det är vad jag andas.

* = Iditarod är ett Athabasc-indianskt ord för "en plats långt borta".

RUTA:

Chris världsrekord i cykling

 • 24 Hour Off-Road Tandem 1990, 234 km, med Ed Levinson
 • 24 Hour Off-Road 1989, 389 km
 • San Francisco-Los Angeles "Two Man Drafting" 1988, 636 km på 21:35, med Jim DeGraffenreid
 • Death Valley Double Crossing 1987, 357 km på 13:29
 • Trans-California 1987, 388 km på 12:53
 • San Francisco-Los Angeles 1985, 690 km på 22:38
 • San Francisco-Los Angeles 1984, 760 km på 31:13

Några av Chris' meriter:

 • RAAM (Race Across AMerica), två gånger, bästa placering 9:a
 • Iditasport snöskotävling/Alaska, tre gånger, bästa placering 4:a
 • Iditasport mountainbiketävling/Alaska, tre gånger, bästa placering 10:a
 • Triple Ironman Triathlon/Frankrike, 17:e plats
 • 24 Hours of Canaan/mountainbiketävling i USA; lag; 3:a
 • Earth Journey Triathlon (8,9 km simning + 153 km cykling dag 1, 270 km cykling dag 2, 82 km löpnin dag 3), 4:a
 • Läs mer på Chris' hemsida, www.adventurecorps.com.

Bildtexter:
(PORTRÄTTBILDEN/6)
- Det finns inget "rätt" och "fel", bara konsekvenser.
Det är något som Chris återkommer till. För honom finns inga misslyckanden:
- Ibland är det motgångarna som får dig att inse hur långt du faktiskt har kommit.
Foto:Laura Melton

(GROTTDYKNINGSBILDEN/18)
Star Trek-syndromet kallar han det. Chris menar att grottdykare delar filmens credo, "To boldly go where no one has gone before" med Star Trek-upptäckarna.
- Grottdykarens viktigaste motto är 'Ta bara bilder. Lämna bara bubblor.' säger han.
Foto: Steve Gerrard

(SPINNINGBILDEN/29)
- Spinning är en metafor för livet! anser Chris. Till dags dato har han hållit över 1000 spinningpass!
Foto: Wayne Kostman

(BILDEN MED CYKLIST-CHRIS OCH FÖLJEBIL/9)
Chris arrangerar ultracyklingstävlingen Furnace Creek 508. Namnet ("furnace" betyder "masugn") säger en del om tävlingens natur: sträckan går genom delvis genom Death Valley och distansen är 508 miles, det vill säga ungefär 817 km. De bästa kvalar till RAAM, Race Across AMerica. Vill du vara med? Se www.the508.com för mer information.
Ser du allra cyklarna på biltaket, förresten? Chris har 10 landsvägscyklar, en mountainbike och tre cyclocrosscyklar, sex par cykelskor...plus tio par snöskor, simfenor, inlines, löpar- och vandringsskor, sandaler, dykutrustning...
Foto: Dave Nelson

(BILD på CHRIS PÅ CYKEL I SKOGEN/13)
- Jag äter ingenting som kan skrika! menar Chris. Men fisk och mjölkprodukter skriker inte, alltså äter han det i bland, även om kosten huvudsakligen är vegetarisk. Han säger att det hjälper honom att hålla sig lätt, ett måste för varje framgångsrik cyklist.
Foto: Bob Schenker

(BILDEN PÅ CYKLANDE CHRIS, INGEN BIL!/11)
- Förträfflighet är belöningen som ligger bortom bekvämlighetszonen.
Chris i RAAM 1988, när han som 20-åring blev den yngste någonsin att genomföra tävlingen när han rullade över mållinjen på nionde plats. Ett rekord som står sig än idag!
Foto: Arne Ramirez

(SNÖSKO-BILDEN/5)
Gå försiktigt, visa respekt! Snöskor har funnit i över 6000 år och är ett av de äldsta transportmedlen arkeologerna funnit. Chris borde veta, han är arkeolog själv!
Foto: Laura Melton